Mathilde Lagrola

Laureate of the 2024 Atlas Programme
photo Mathilde Lagrola

Mathilde Lagrola is a socio-anthropologist who obtained her PhD from the Université Paul Valéry - Montpellier 3 in 2022. Since 2023, she has been a post-doctoral researcher at Université Lyon 1 and INRAE (Institut National de Recherche pour l'Agriculture, l'Alimentation et l'Environnement, France). She is taking part in the Aquathèque project, an interdisciplinary project involving life and environmental sciences and the humanities and social sciences, which is studying the feasibility of an archive of water and continental aquatic environments in France.

Her research focuses on the relationship between scientific production, regulation and practical knowledge in the surveillance of health risks and human and environmental health. Through case studies of two fluids, milk and water, she looks at the indicators, knowledge infrastructures and debates that equip and run through surveillance.

The project

Title: Archiving the environment: the socio-history of environmental sample banks and ecosystem knowledge infrastructures.

Affiliating institution: UMR LEHNA (Université Claude Bernard Lyon 1) UMR GEAU (INRAE)

Selected publications

  • Lagrola, M. (2024). Faire place nette pour la transformation fromagère. Revue d’anthropologie des connaissances, 18(2).
  • Lagrola, M. La banque d’échantillons environnementaux allemande. Retour d’enquête et perspective socio-historique. Workshop n°2 Projet Aquathèque. 23 janvier 2025, Bordeaux.
  • Lagrola, M. Des pratiques discrètes de stockage au maintien de grandes archives scientifiques. Le cas de l'Aquathèque. Séminaire LEHNA (Université Claude Bernard Lyon 1). 25 novembre 2024
  • Lagrola, M. Co-construire une archive de l’eau et des milieux aquatiques : du dialogue entre disciplines à l’ouverture à la société civile. Journée politiques de l’eau. Séminaire Bordeaux Sciences Sociales de l’Environnement, 17 mai 2024, Bordeaux
  • Lagrola, M., Demeulenaere, E. (2021). Des indicateurs pour accompagner « les éleveurs de microbes ». Une communauté épistémique face au problème des laits « paucimicrobiens » dans la production fromagère au lait cru (1995-2015).  Revue d'anthropologie des connaissances, Numéro 15-3,
Published at 18 June 2024