Zhengfeng Wang

Chercheuse lauréate du programme IIAS-FMSH | En résidence à la Maison Suger | Août-octobre 2025
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Zhengfeng Wang est historienne de l'environnement bâti et actuellement chargée de recherche au sein du programme IIAS/FMSH. Auparavant, elle a occupé des postes postdoctoraux à l'université de Leiden et à l'University College Dublin, où elle a également obtenu un doctorat en histoire de l'art. Ses recherches se situent à l'intersection des études scientifiques et technologiques, de la consommation et de la culture de consommation, et de l'environnement et de la société.

Le projet

Titre et résumé en anglaisBuilding Freshness: Refrigerated Space for Foodways and Techno-Politics in Treaty-Port China

« This project aims to historicize the foodscape shaped by the adoption of mechanical refrigeration in treaty-port China from the late 19th century to the 1940s when society encountered and started embracing artificial cold. From public venues to private premises, refrigerated space, as socio-technical systems, empowered diverse subjects and created a contact zone that linked the interest of every actor embedded in transnational networks. It participated as an infrastructure in modernizing the foodway, a process infused with mediation and frictions at local and global levels contesting the incomplete cold chain, which is commonplace nowadays. »

Institution d'accueil : Fondation Maison des Sciences de l'Homme (FMSH)

Bibliographie sélective

  • «The Central Market in Hong Kong: Urban Amenities in a Speculative Field,» in Mobs and Microbes: Global Perspectives on Market Halls, Civic Order and Public Health, ed. Leila Marie Farah and Samantha L. Martin (Leuven: Leuven University Press, March 2023), 99-128.
  • «Modernizing Urban Food Provisioning: The 1936 Shanghai Fish Market,» in Journal of the Society of Architectural Historians 83, no.1 (March, 2024): 83-103.
Publié le 19 mai 2025