du 26 au 27 novembre 2015

Muslim Integration in Europe and North America: New Directions in Comparative Research

International Workshop

Note: each presenter is allotted 25 minutes for the presentation.  Remaining time for discussion is noted next to the discussant space, and includes the discussant’s remarks.

PROGRAMME

Thursday, 26 November 2015

10:30 – 10:45 - OPENING Prof. Jeffrey Reitz, Univ. of Toronto; Dr. Patrick Simon, INED

10:45 – 12:30 (105 mins)  Session #1 FRANCE - Chair and discussant :  Nacira Guénif, Université Paris Saint Denis

  • Christophe Bertossi, Director of the Centre of Migration and Citizenship at the l'Institut français des relations internationales (IFRI), Paris, “Symbolic boundaries and institutional logics: the case of Muslims in French institutions”
  • Claire de Galembert, CNRS, l'Institut des Sciences Sociales du Politique (ISP), Pôle Cachan, Research Fellow and visitor at the Max Planck, Integrating or policing Islam? French Islam Policy in the Mirror or French Prisons »
  • Alexandra Kassir, Ph.D. candidate, EHESS, Paris, “Headscarf Policies and the Political Integration of Muslim Women in France: A Qualitative Case Study of ‘Mamans Toutes égales’ and ‘Sorties Scolaires Avec Nous’”
  • Discussion (30 mins)

12:30 – 13:30 Lunch break (90 mins)

13:30 – 15:15 (105 mins) Session #2 FRANCE/CANADA/QUEBEC STUDY – PART I Chair and discussant: Mirna Safi, OSC Sciences Po

  • Jeffrey G. Reitz, R.F. Harney Professor of Ethnic, Immigration and Pluralism Studies, University of Toronto, “National Models and Public Receptivity to Immigrants in Europe and North America: France, Canada and Quebec in Comparative Perspective”
  • Patrick Simon, National Institute of Demographic Studies (INED), Paris; Research Director, Centre of European Studies, Science Po, “Muslims Social Exclusion In Canada, Quebec and France: Does National Context Matter?”
  • Emily Laxer, Ph.D. candidate in sociology, University of Toronto, “Muslim integration in France, Quebec and Canada: political dimensions”
  • Discussant : (30 mins)

15:15 – 15:30 Tea/Coffee Break (15 mins)

15:30 – 16:45 (75 mins) Session #3  FRANCE/CANADA/QUEBEC STUDY – PART Ii Chair and discussant: Shirin Shahrokni, INED Fellow, Science Po

  • Jeffrey G. Reitz, “Muslim integration in France, Quebec and Canada: employment and economic well-being”
  • Marie-Pier Joly, Ph.D. candidate in sociology, University of Toronto, “Emotional Stress and the Integration of Muslim Minorities in France, Québec and Anglophone Canada”
  • Discussant : (30 mins)

16:45 – 17:00 Tea/Coffee Break (15 mins)

17:00 – 17:30 (30 mins) Special Session CONTEXTS OF MUSLIM RECEPTION Chair: Prof. Jeffrey Reitz

  • MICHEL WIEVIORKA, Director, FMSH; Director of Research, EHESS, “Transformation of Migration and the Perception of Migration in France”

20:00 Dinner – Canadian Cultural Centre/Centre culturel canadien

Friday, 27 November 2015

09:00 – 10:45 (105 mins) Session #4 UNITED KINGDOM Chair/ discussant: Daniele Joly, CADIS

  • Tariq Modood, Professor of Sociology, University of Bristol, School of Sociology, Politics and International Studies; Director, University Research Centre for the Study of Ethnicity and Citizenship, “Equality and Group Identity Revisited”
  • Lucinda Platt, Professor of Sociology, London School of Economics and Political Science, “Longitudinal research on Muslim integration in the United Kingdom and Europe”
  • Ayse Güveli, Reader, Department of Sociology, University of Essex, “Religiosity and three generation transmission of religiosity of Turks in Europe and in Turkey”
  • Discussant: (30 mins)

10:45 – 11:00 (15 mins) Tea/Coffee Break

11:00 – 12:45 (105 mins)  Session #5 NORTH AMERICA - Chair: Daniel Sabbagh, CERI Sciences Po

  • Mehdi Bozorgmehr, Professor of Sociology, City College and the Graduate Center, City University of New York, “Muslim Integration in the United States: Comparing the First and Second Generations”
  • Abdolmohammed Kazemipur, Professor of Sociology, University of Lethbridge, “The Story of a Segmented Integration: A Glimpse into the Lives of Canadian Muslims”
  • David Koussens, Canada Research Chair in Law, Religion and Secularism, Faculty of Law, University of Sherbrooke, Quebec; “Reshaping Secularism against Muslims in France and Quebec: New Narratives and New Secularism?”
  •  Discussant: (30 mins)

12:45 – 13:45 (60 mins) Lunch break

13:45 – 15:15 (90 mins) Session #6 GERMANY Chair: Riva Katoryano, CERI Sciences Po

  • Matthias Koenig, Professor of Sociology and Sociology of Religion, Georg-August-Universität Göttingen, Institut für Soziologie, “Muslim integration: impact of secularism in an enlarged Europe”
  • Mark Helbling, Professor of Political Sociology, University of Bamberg; Head, Emmy-Noether research group, WZB Berlin Social Science Center; “A struggle over religious rights? How Muslim immigrants and Christian natives view the accommodation of religion in six European countries”
  • Discussant : (40 mins)

15:15 – 16:45 (90 mins) Session #7 NETHERLANDS Chair: Virginie Guiraudon, CEE Sciences Po

  • Marcel Lubbers, Associate Professor Sociology, Nijmengen University, Department of Sociology, “Recent Turkish Muslim immigrants in the Netherlands and their attitudes on homosexuality”
  • Floris Vermeulen, Chair, Department of Political Science, University of Amsterdam, “Muslim political integration in the Netherlands: The differences between Turks and Moroccans on the aggregate and individual level.”
  • Discussant : (40 mins)

16:45 – 17:00 Tea/Coffee Break

17:00 – 17:30 (30 mins) Session #8 – Wrap up and Conclusion


Détails

Lieu : La Maison Suger
Ajouter à mon agenda

Partager
Séminaire